25 października 2021

Najpopularniejsze gatunki stali nierdzewnej

Stal nierdzewna słynie z doskonałej wytrzymałości i odporności na uszkodzenia mechaniczne, dobrego przewodnictwa cieplnego i nieulegania procesowi korozji. Zapewnia higieniczną pracę, ponieważ łatwo ją utrzymać w czystości, jest jednym z najczęściej wykorzystywanych surowców do produkcji naczyń kuchennych. Inaczej nazywana jest stalą kwasoodporną, która nie rdzewieje pod wpływem różnego rodzaju kwasów znajdujących się w żywności. Można ją podzielić na kilka rodzajów, różniących się między sobą pewnymi cechami i właściwościami.

Popularne gatunki stali nierdzewnej

Popularnym gatunkiem jest stal nierdzewna typu 21/0, 18/0, 18/8, 18/10. Pierwsza cyfra oznacza zawartość chromu, a druga niklu. Aby stal można było nazwać nierdzewną, musi ona zawierać w sobie chrom. Oznaczenie 18/8 wskazuje na brak właściwości magnetycznych, a 18/0 (bez niklu) takimi dysponuje. Jej skład chemiczny ma duży wpływ na właściwości materiału. W praktyce stal z zawartością niklu 8 lub 10% ma również dobrą odporność na rdzę. Jeśli potrzebujesz solidnych garnków, naczynia kuchenne zawierające nikiel będą służyły dłużej i będą trwalsze. Zawartość niklu sprawia także, że przedmioty mają jaśniejszy kolor i większy połysk. Oba rodzaje z zawartością wspomnianych już pierwiastków charakteryzują się dobrym przewodnictwem cieplnym. Warianty bezniklowe są mniej kwasoodporne od tych z zawartością tego pierwiastka, dlatego jeśli lubisz kwaśne potrawy, to używaj naczyń emaliowanych.

Innym powszechnie używanym gatunkiem jest AISI – ten skrót to nazwa Amerykańskiego Instytutu Żelaza i Stali. Tego typu surowiec dzieli się na serie 300 i 400. Do pierwszej z nich należy stal austenityczna, do produkcji naczyń gastronomicznych najczęściej są wykorzystywane serie AISI 304 oraz AISI 316. W serii AISI 316 zawarty jest dodatkowo molibden, który jest składnikiem dodatkowo chroniącym przed korozją. Szeroką ofertę prefabrykatów, prętów oraz gotowych produktów ze stali nierdzewnej znajdziesz na stronie https://www.hempel-metals.pl/pl/.

Seria AISI 400 to stale ferrytyczne oraz martenzytyczne, są bardzo twarde i wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, ale charakteryzują się trochę niższą odpornością na rdzę. Materiały tego typu są wykorzystywane do produkcji specjalistycznych mebli kuchennych, które mają zastosowanie w gastronomii. Są to między innymi stoły kuchenne, blaty robocze, szafy, regały, wózki kelnerskie i transportowe. Stal nierdzewną można podzielić także według międzynarodowych sposobów klasyfikacji, są to takie skróty, jak:

  • PN – polska norma,
  • EN 10088 – norma europejska,
  • AISI – norma amerykańska,
  • DIN – norma niemiecka,
  • GOST – norma rosyjska.

Jak wybrać stal nierdzewną?

Do produkcji różnych przedmiotów i akcesoriów ze stali, które mają być używane na zewnątrz, powinieneś zastosować typ AISI 304 – zawartość niklu sprawia, że na wierzchu powstaje warstwa ochronna, mająca właściwości chroniące przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi. Surowiec tego typu jest wykorzystywany do produkcji poręczy, balustrad oraz przy wykończeniu basenów. Aby stal nierdzewna tego typu zachowała swoje właściwości, powinieneś ją czyścić i konserwować za pomocą środków, które nie zawierają kwasów. Materiał ten ze względu na swój skład chemiczny może mieć różne cechy, dlatego wykonanie przedmiotów, które mają pozostać na zewnątrz, wymaga jej starannego doboru.

Stal nierdzewna a ekologia

Stal nierdzewna charakteryzuje się dużą wytrzymałością, dlatego wykonane z niej produkty mogą służyć przez wiele lat, co przyczynia się do zminimalizowania zapotrzebowania na produkowanie ciągle nowych produktów tego typu. Oszczędzasz dzięki temu energię i drogie surowce. Dużą zaletą stali nierdzewnej jest jej możliwość jej recyklingu. Wiele produktów z tego materiału produkowanych jest z elementów już wcześniej używanych, tzw. materiałów z odzysku. Odzyskiwanie surowca pochodzącego ze stali nierdzewnej leży w kręgu zainteresowań dużych koncernów.