25 lutego 2024

Palenie kawy – jak?

Sięgając po opakowanie kawy w domu, czy też zamawiając ją w kawiarni raczej mało kto zastanawia się, w jaki sposób wypalać kawę. Proces produkcji kawy, od zebrania ziaren na plantacji, aż po jej spakowanie, jest niezwykle czasochłonny i wieloetapowy. Jednym z najważniejszych procesów jest palenie kawy. Jak palić kawę? To właśnie w palarniach kawy z surowych ziaren można wydobyć odpowiedni aromat. Co ważne, każde takie miejsce posiada swoje specjalne metody palenia kawy, dzięki czemu na świecie można spotkać różne odmiany odznaczające się innym aromatem oraz smakiem. Warto więc bliżej przyjrzeć się temu, jak pali się kawę. Więcej informacji znajduje się na stronie: https://smartroaster.pl/produkt/s7pro.

Proces palenia kawy

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jak wypalać kawę, należy udać się do miejsca, które nazywa się palarnią kawy. To właśnie tutaj dochodzi do uwolnienia smaku oraz aromatu. Należy bowiem pamiętać, że surowe ziarna kawy w żaden sposób nie przypominają tych, jakie można spotkać na sklepowych półkach. W porównaniu do zwykłych ziaren, wypalona kawa może zawierać od 700 do nawet 900 substancji aromatyczno-smakowych. To właśnie dzięki nim kawa oferuje niepowtarzalny smak i pachnie naprawdę zmysłowo.

Za cały proces odpowiada mistrz palenia kawy. To właśnie on dobiera wszelkie parametry, takie jak intensywność procesu, jego długość czy temperaturę. Samo palenie odbywa się w specjalnym piecu. Rozgrzewa się on do bardzo wysokich temperatur, dzięki czemu dochodzi do procesów chemicznych, które uwalniają smak oraz aromat ziaren, a także nadają im odpowiedni kolor. Sam proces palenia odbywa się w specjalnym bębnie i trwa zwykle 0d 9 do 15 minut. Wypalona kawa ma brązowy kolor, a jej intensywność zależy od długości wypalania.

Palenie kawy wymaga specjalnego pieca. Takie urządzenia muszą być niezwykle wydajne pod każdym względem, aby udało się uzyskać odpowiedni aromat kawy. Właśnie takie sprzęty można znaleźć na naszej stronie, smartroaster.pl. Nasze piece są używane przez mistrzów wypalania kawy, a możliwość połączenia ze smartfonem sprawia, że sam proces palenia kawy jest niemal bezobsługowy.

Stopnie palenia kawy

Proces palenia kawy ma niezwykle duży wpływ na to, jak pachnie, smakuje oraz wygląda kawa. To właśnie wtedy nabiera ona takich właściwości, jak aromat, goryczka czy kwasowość. Palona kawa może mieć różny stopień wypalania, co bezpośrednio wpływa na aromat czy kolor ziaren. Jeżeli chodzi o rodzaje kaw ze względu na stopień ich wypalenia, najczęściej można spotkać się z paleniem jasnym, średnim, średnio-ciemnym oraz ciemnym.

Kawa palona jasno, jak sama nazwa wskazuje odznacza się jasnobrązowym odcieniem ziaren. Ponadto jest bardziej kwaśna, nie jest jednak aż tak mocna. Najlepiej sprawdzi się w przypadku osób, które preferują bardziej delikatne napary. Kawa średniopalona jest nieco ciemniejsza i ma zbalansowany stopień kwasowości. Kawa ciemnopalona odznacza się intensywnym, ciemnobrązowym odcieniem. Posiada również bardzo mocny, wyrazisty smak. Z tego względu napar przygotowywany z takich ziaren jest polecany osobom, które preferują mocną kawę.